Dogscooting - amikor a kutya húzza a gazdát

A dogscooting, ami egy kutya vontatású roller, egyre divatosabb kutyások körében.
Dogscooting - amikor a kutya húzza a gazdát

Kira, egy juhászkutya, aki szívesen száll rollerre. A gazdája rácsatolja a vontatáshoz szükséges hámot, majd gyorsan összekapcsolja a rollert vontató szíjjal, és már indulhatnak is. Egy pillanat, és elindul, és máris óriási sebességgel száguld a réten.

„Nagyszerű, hogy így a kutya ki tudja élni a futási vágyát, minden energiáját ki tudjaadni magából, és többé-kevésbé szabadnak érzi magát” – véli a gazdája, aki a belga juhászkutyájával mintegy két éve űzi a dogscooting sportot. Kira nősténykutya, és egy igazi „energiabomba”. Miután néhány kilométert lehúz a mezőn és erdőn át, kellemesen ellazul.

„Este boldogan fekszik a heverőn.” És ő maga, a gazda is élvezi, hogy a kutyájával ilyen túrát tesz meg a természet lágy ölén.

A gondolat, hogy a kutyájával ezt a sportot űzze, 35 éves korában merült fel, mivel azzal próbálkozott, hogyan tudná a kutyája energiáit minél jobban lekötni. Előtte már a 6 éves Kirával többféle „kutyaképzéssel” próbálkozott. Többek között nyomkövetésre és engedelmességre oktatta. Úgy emlékszik, hogy a kutyája a roller vontatását egész gyorsan megtanulta: „Kétszer vagy háromszor próbálkoztunk, és már nagyszerűen futott velem.”

A kutyával rollerozás ma már divatsport, nyilatkozza egy edző. Pár éve már létezik a dogscooting, és „egyre több rajongója van. Még mindig fellendülőben van ez a sport.” Általában minden futást szerető kutyának ajánlatos. Az olyan szabadtéri sportok, ahol a kutya partner, egyre népszerűbbek.

Az úgynevezett canicross esetén a gazda és a négylábú egy szíjjal össze van kötve, és így futnak együtt a terepen.

A bikejöring esetén a kutyát kerékpárhoz csatolják.

Három- („dogtrike”) és négykerekű („sacco cart”) járműveket is húznak kutyák, de ezekben az esetekben többnyire két kutya húzza a járművet.

Kapcsolódó cikkek

Mi okozhatja közel egymillió faj kihalását a jövőben?

Mi okozhatja közel egymillió faj kihalását a jövőben?

A válaszhoz, hogy minek hatására fognak jelenleg létező fajok kihalni, nem kell messze menni. A problémát nagyrészt az emberi faj tevékenységei okozzák.

Kutyafajták, amik lakásban is tarthatóak

Kutyák, akik jól érzik magukat a lakásban

Bár valójában egyik kutya se érzi magát jól a lakásban, ha nem házban lakunk, akkor ezeket a kutyákat válasszuk.

Honnan tudják a költöző madarak, hová repüljenek?

Honnan tudják a költöző madarak, hová repüljenek?

Még arra is rájöttek, mikor éri meg itthon maradni.