Annyi szén-dioxidot bocsát ki egy lombszívó, mint az autónk egy 1800 kilométeres út során

Alig hullanak le ősszel a levelek, már elő is kerül a lombszívó. Nem csak az akár 150 decibeles hangjuk idegesítő, hanem a környezetre és a klímára nézve is ártalmasak.
Annyi szén-dioxidot bocsát ki egy lombszívó, mint az autónk egy 1800 kilométeres út során

Ezek a készülékek gyakran rendelkeznek belső égésű motorral, és meglepő mennyiségű szén-dioxidot juttatnak a légkörbe: egy amerikai tanulmány szerint egy órás használat során éppen annyit, mint egy Toyota Camry egy 1800 kilométeres út alatt.

Kaliforniában a fosszilis anyagok használatával működő lombszívókat 2024-től be is tiltották, míg Ausztriában egyelőre csak egyes városokban tiltott a használatuk.

A készülékek a kis állatok haláláért is felelősek lehetnek, mivel közel 400 km/órás sebességgel szippantanak be mindent a talajról. A lomb és a kiszáradt fa egyébként is a sünök, kétéltűek és a rovarok természetes búvóhelye a tél során. Javasolt tehát a lombszívó helyett a gereblye használata!

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Szuperhős szobanövény az aloe vera

Aloe vera: a szuperhős szobanövény

Csodaszer, gyógyír minden bajra. A halhatatlanság növénye, amiért sokan rajonganak, míg mások úgy vélik, semmire sem jó, és még csúnya is.

7 tipp a környezetbarát születésnap megszervezéséhez - a születésnapi parti is lehet környezetbarát

7 tipp a környezetbarát születésnap megszervezéséhez

Még a születésnapi partit is meg lehet környezetbarát módon szervezni. Mutatjuk is, hogyan!