Többet ártanak, mint használnak a lombszívók

Az őszi kert általában csodás élményeket kínál, de rengeteg gondozást is igényel - hiszen kevesen szeretjük, ha az elültetett növényeink, a pázsit és az ösvények is eltűnnek a lehullott lomb alatt. Ilyenkor hatékony segítség a lombszívó, hogy az őszi kertet megtisztítsa a levélszeméttől. Ám ettől eltekintve ez a technika nem kecsegtet túl sok előnnyel - fejtette ki a Német Természetvédelmi Egyesület képviselője, Marja Rottleb.
Többet ártanak, mint használnak a lombszívók

A benzinmotoros készülékek képesek a legnagyobb teljesítményre, ugyanakkor ezeknek van a legjelentősebb egészségkárosító hatása.

“A lombszívókban nincsen katalizátor. Az ember követlenül lélegzi be a finom port, ahogyan a motor által kibocsátott gázokat is, ha használat közben a mellkasáig emeli a készüléket” - mondja a szakember.

A készülékek által keltett hangzavar romboló hatását sem szabad alábecsülni: “A motor 80 és 110 decibel közötti hangkibocsátása egy szinten áll egy légkalapács vagy egy láncfűrész keltette zajjal.” A fogyasztóvédelem ezért kifejezetten tanácsolja a védőszemüveg, valamint a maszk és a fülvédő használatát, még akkor is, ha ezek a magánemberek részére nem kötelezően előírt feltételek. Emelett a készüléket csak megadott, a közösségben egyeztetett időpontokban lenne szabad használni.

A zaj az állatokat, különösen a madarakat is stresszeli. “Ez különösen a párzási időszakban, az év elején és ősszel káros, amikor az állatok takarékoskodnak az energiáikkal, hogy átvészeljék a telet” - tette hozzá a környezetvédelmi biztos.

Alternatíva lehet az akkumulátoros, vagy az elektromos meghajtású lombszívó. Az akkumulátoros modellek csendesebbek, ám kisebb teljesítményűek és igen drágák. Az elektromos készülékek már olcsóbbak, ám használat közben a kábel hossza határozza meg, mekkora területen takaríthatunk velük. A szakértők az EU-Ecolabel jelöléssel ellátott, környezetbarát lombszívókat ajánlják.

Fontos továbbá, hogy a lehullott lombra ne csak szemétként tekintsünk, hiszen az őszi-téli időszakban meleg vackot biztosíthat a sündisznóknak és egyéb kisemlősöknek. A lombot ráadásul seprűvel, gereblyével és ásóval is össze lehet szedni. A lombszívó keltette légáramlat akár a 200 km/órát is elérheti, ami sok kicsi, talajszinten élő állatra nézve halálos.

Kapcsolódó cikkek

Az otthonunk is lehet - 6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj – fenntartható.

6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj

Azzal is védhetjük és óvhatjuk a környezetünket, ha fenntartható otthont teremtünk magunknak. Mutatjuk is, hogyan!

Svájcban már működik az IKEA Clean Energy Services szolgáltatása

Svájcban már működik az IKEA Clean Energy Services szolgáltatása

Zöld otthon az IKEA segítségével. Svájc 2050-re klímasemleges lesz.

Többet ártanak, mint használnak a lombszívók

Többet ártanak, mint használnak a lombszívók

Tisztán tartják a kertet, ám sem az állatoknak, sem az embereknek nem tesznek jót.