A fák, a faültetés 7 előnye

A fák nagyon értékesek, ezért is kell csökkenteni a kivágásukat, hiszen ezzel is óvjuk a környezetünket. A fáknak nagyon nagy haszna van, a cikkben most 7 előnyt gyűjtöttünk össze.
A fák, a faültetés 7 előnye - A fák hatással vannak ránk, emberekre is

A fák tisztítják a levegőt

A fák, tisztább levegőt biztosítanak. Kutatások igazolják, hogy azok a területek sokkal szennyezettebbek, ahol nincsenek fák és ezeken a helyeken több ember hal meg szívbetegségben, vagy valamilyen légzőszervi betegségben, mint azokon a helyen, ahol az emberek zöldövezetben élnek. A fákat ezért a bolygó tüdejeként is emlegetik, hiszen friss oxigént juttatnak a környezetbe.

A fák és a szén- dioxid

A fosszilis üzemanyagok elégetése hőmegkötő szén-dioxidot vezet be a légkörbe és ez veszélyes módon változtatja meg az éghajlatunkat. A fák ültetése azonban jelentősen lelassítja ezt a folyamatot.

A fák és a bűnözés visszaszorítása

Érdekes megállapítás, hogy a fák, a zöldövezet, csökkenti, visszaszorítja a bűnözést is. A sok fával rendelkező környéken lényegesen kevesebb a bűncselekmény, mint azokon a helyeken, ahol nincsenek fák. A kutatók szerint erre az a magyarázat, hogy a zöld környezetnek, a fáknak, a nyugtató hatása kiemelkedő és ez arra ösztönzi az embereket, hogy többet sétáljanak, többet legyenek a szabadban. Ez nem csak a közösségi bizalmat erősíti meg, de ahol sok ember van, ott a bűnözők is megriadnak és nem követnek el bűncselekményeket.

A fák megnövelik az ingatlanok értékét

A zöldövezetben értékesített ingatlanoknak nagyobb az értékük. Az ingatlanárak akár 30 százalékkal is magasabbak lehetnek egy zöldövezetben és kutatások igazolják, hogy egy ilyen környezetben élő ember még az üzletekben is többet költ. Talán ez az oka annak, hogy egyre több vállalkozás szeretne olyan környéken működni, ahol sok fa van ültetve.

A fák megnyugtatnak bennünket

A fák pozitívan hatnak a mentális egészségre is. Sok tanulmány igazolja, hogy a természet pozitívan hat a mentális egészségre, jó hatással van a kognitív funkciókra, talán nem véletlen, hogy már vannak úgynevezett faölelési megmozdulások, amikor csak annyi a dolgunk, hogy megöleljünk egy fát. A természet ilyen közelsége ugyanis csökkenti a szervezetünkben a stresszhormonok szintjét és nyugtató hatást gyakorolnak ránk.

A fák, mint hőmérséklet szabályzók

A házunk közelében ültetett fák, hőszigetelő hatással bírnak, ugyanis nyáron segítenek a lakás kellemes lehűtésében, így pedig kevesebbet kell költeni a lakás hűtésére.

Megakadályozzák a katasztrófákat

Nem véletlen, hogy annyi áradás van manapság, hiszen a fák vízmegkötőként is működnek, azaz egy-egy nagyobb lezúduló víztömeget is képesek megkötni, megállítani, ezzel pedig nagy katasztrófákat is képesek megakadályozni.

Kapcsolódó cikkek

Az év állatkerti állata a krokodil

Az év állatkerti állata a krokodil

Talán a legnagyobb probléma a szegény krokik imidzse, ezért nem helyeződik mentésükre elég figyelem. Pedig még környezetvédelmi feladataik is vannak!

6 mód a környezetbarát utazáshoz - az utazásunk is lehet környezetbarát

6 mód a környezetbarát utazáshoz

A környezetbarát utazás egyik módja, ha minél kevesebbet utazunk repülőgéppel. A cikkből kiderül, hogy mit tehetünk még annak érdekében, hogy az utazásunk környezetbarát legyen.

A fák, a faültetés 7 előnye - A fák hatással vannak ránk, emberekre is

A fák, a faültetés 7 előnye

A fák nem csak széppé varázsolják a környezetünket, de nagyon sok pozitív hatással is rendelkeznek. A cikkben ezeket a pozitív hatásokat sorakoztatjuk fel.