Sydney szinte lakhatatlan lesz a hőségtől - 50 fok sem lesz ritkaság

Már lassan elviselhetetlen a hőség az ausztrál tengerparton. A klímaváltozás a bűnös: ha így haladunk, általános lehet az 50 °C hőmérséklet is!
Sydney szinte lakhatatlan lesz a hőségtől - 50 fok sem lesz ritkaság

Megint pokoli hőség tombol Sydney-ben. A nyár közepén tartunk, így a partokon élők kihasználják szörfözésre az időt, de aki beljebb él, távolabb a tengertől, keresi a hűvöset és sokszor tele vannak a klimatizált szupermarketek. Egyre többeknél nyer bizonyítékot, hogy a klímaváltozás előbb-utóbb elviselhetetlen lesz az ötmilliós metropoliszban.

A nyugati városrészekben, ahol szintén több, mint kétmillióan élnek, radikális újratervezést kell végrehajtani. 2040-ig akár annyira is felmelegedhet a nyár, hogy 50 °C-ot is mérhetünk majd! – vetíti előre az Ausztrál Nemzeti Egyetem egyik tanulmánya. Egy évvel ezelőtt már kaphattak belőle ízelítőt az ausztrálok, mivel 48,9°C volt a csúcshőmérséklet az egyik nyári napon. A közeli „Blue Mountains” Nemzeti Parkban bozóttűz volt az oka. Az égből származó hatalmas hamudarabok potyogtak, a levegő tele volt füsttel és apokaliptikus látványt öltött az egész.

Már most hőgutát kaptak néhányan. A betonokkal teli nyugati nagyvárosok olyanok lesznek, mint a kemence. Nagyobb a veszély, mint azt néhány éve gondoltuk. Még az is lehet, hogy új, földalatti városrészeket kell kialakítani. Napi hőmérsékleti készenléti terv is javasolt, olyan, mint amit a bozóttüzek esetére készítettek.

A kormány fákat ültet, de ezek aligha segítenek...

Hogy enyhíteni próbálja a nyári meleget, a kormány 2022-ig egymillió fa elültetését tervezi. Sajnos ez elég kevésnek bizonyul. Még 5 millió fa is csupán 1–1,2 fokkal csökkentené a maximális hőmérsékletet Nyugat-Sydney-ben.

Melbourne-ben is problémát jelent a klímaváltozás. Az éghajlatváltozás és a népességnövekedés együtt okozza, hogy kevesebb, mint tíz év múlva még jobban kiszáradnak a várost ellátó vízkészletek.

Ha ellátogatnál Sydney-be, szállásokat is találsz.

Kapcsolódó cikkek

Antropogén zajok az óceánok mélyén! Túléli az állatvilág?

Dübörgő hangzavar az óceánokban - túlélésért folyik a harc

A kutatók a jelenlegi földtörténeti kort atropocén kornak javasolják nevezni, ami annyit tesz: „az ember kora”. Nem lehetünk túl büszkék erre a címre, mivel ez negatív jelzőként kerülne be a geológiai tudományokba.

A zöldövezet szép - Miért olyan hasznos a városi zöldövezet kialakítása? 5 okot is sorolunk – és pozitívan hat az emberi egészségre.

Miért olyan hasznos a városi zöldövezet kialakítása? 5 okot is sorolunk

A zöldövezet kialakítása nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem az egészségvédelem miatt is minél több zöldövezetre lenne szükség a városokban. A cikkben bemutatjuk, hogy miért olyan sürgető minél több zöldövezet kialakítása.

Sydney szinte lakhatatlan lesz a hőségtől - 50 fok sem lesz ritkaság

Sydney szinte lakhatatlan lesz a hőségtől - 50 fok sem lesz ritkaság

Elviselhetetlen lesz a hőség húsz éven belül Ausztrália nagyvárosaiban. A globális felmelegedésnek már halálos áldozatai is vannak. A faültetés már nem segít.