Edények bambuszból? Nem a legjobb megoldás!

Könnyű, trendi és környezetbarát: ilyennek tűnnek a bambuszból készült edények. Még a gyerekek számára is előszeretettel veszik meg ezeket a törésálló, színes mintákkal telenyomott anyagból készült tányérokat és poharakat. Ám egyre többen intenek a használatuktól.
Edények bambuszból? Nem a legjobb megoldás!

A bambuszáru ugyanis valójában művi, szintetikus termék, nem pedig biológiailag lebomló anyag. A bambuszszálak mellett egyéb, káros anyagok is megtalálhatóak benne.

“Az ilyen termékek reklámja egy ökologikus, környezetbarát és fenntartható megoldással kecsegteti a vásárlókat, ami megújuló forrásból érkezik. Az igazság azonban egészen másképp fest” - szögezi le a lapunknak nyilatkozó élelmiszermérnök. Németországban a hasonló szlogenekkel bambusztermékeket reklámozó webshopokat már több ízben figyelmeztették is.

Ám az ilyen edények használata nem csak környezetvédelmi szempontból aggályos. “Ha forró élelmiszerekkel érintkeznek, nem zárható ki a potenciálisan egészségkárító kémiai anyagok átszivárgása. Erre az esély bizonyos termékeknél magasabb is lehet, mint a megszokott műanyagok esetében” - fogalmaz a szakember.

Konkrétan a melaminról és a formaldehidről van szó, amelyekből a bambusz- és a műanyag edények is jelentős mennyiséget tartalmaznak. Mindkét anyagról gyanítják, hogy szerepet játszhat egyes rákbetegségek kialakulásában.

“Az ilyen edényeket semmi esetre se helyezzük a mikróba!” - figyelmeztet a szakértő, aki szerint számos webáruház “elfelejti” feltüntetni, hogy a bambuszedények nem mikrózhatóak. “Ilyen pohárból fogyasztva a kávénak sem szabad átlépnie a 70 fokos hőmérsékletet, sőt, mosogatáskor se engedjünk rá ennél melegebb vizet!”

A bambuszáruk használata helyett a szakértők azt tanácsolják, fogyasszuk a forró italokat rozsdamentes acél, porcelán vagy hőálló polipropilén anyagú poharakból.

Kapcsolódó cikkek

Az otthonunk is lehet - 6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj – fenntartható.

6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj

Azzal is védhetjük és óvhatjuk a környezetünket, ha fenntartható otthont teremtünk magunknak. Mutatjuk is, hogyan!

Szuperhős szobanövény az aloe vera

Aloe vera: a szuperhős szobanövény

Csodaszer, gyógyír minden bajra. A halhatatlanság növénye, amiért sokan rajonganak, míg mások úgy vélik, semmire sem jó, és még csúnya is.