Az újrahasznosítás mellett az újracsomagolás is segítene megóvni a bolygót

A csomagolások újrahasznosítása helyett az újrahasználatuk is óriási környezeti terheléstől mentesítené a bolygót.
Az újrahasznosítás mellett az újracsomagolás is segítene megóvni a bolygót

Az elmúlt években rekordot döntött az étel-házhozszállítás, az e-kereskedelem és a tisztítószerek eladása is, ám ezek az iparágak az egyszer használatos csomagolásokra építenek. Pedig csak egy kis odafigyelésre lenne szükség, hogy felszámoljuk a szeméthegyeket.

Míg a nagyvállalatok az újrahasznosításban látják a megoldás kulcsát, a szakértők szerint a gyártás és fogyasztás mai mértéke mellett már nincs olyan hulladékgazdálkodási rendszer, ami ezt megfelelően kezelni tudná.

Ha azonban a tisztítószerek, az online rendelt ruhák és a kiszállított élelmiszer egyötödét újrahasználható anyagba csomagolnánk a következő 5 évben, azzal több mint egymilliárd tonna szén-dioxid kibocsátását előznénk meg. Emellett 3 és félmilliárd köbméter vizet és több mint 1,2 millió teherautónyi nyersanyagot is spórolhatnánk.

A műanyagot lecserélni gazdasági okokból nem prioritás a nagyvállalatoknak, ugyanis a szűz műanyag olcsón elérhető. Pedig ha például a tisztítószereknél újratölthető flakonokra váltanánk, alig egytizenkettedére faragnánk le a csomagolás környezeti hatását. Ez megvalósítható, hiszen már ma is vannak üzletek, ahol befőttesüvegbe, vagy műanyag flakonba nyomhatjuk a szappant, sampont.

És ott van persze a vendéglátóipar is, ahol egyre nő az elviteles csomagolóanyagok használata. A papír azonban belül általában műanyaggal van bevonva, ha nem, akkor pedig kukoricakeményítővel, ami miatt nem dobhatjuk a szelektív kukába, csak komposztálóba.

A műanyagok (például PET, PS, PVC) és az alumínium ugyanakkor nemcsak a környezetbe kerülve ártalmasak, de az egészségünkre káros anyagokat is tartalmazhatnak. Környezeti szempontból kisebb ökológiai lábnyommal jár és az egészséget is óvja, ha fémcsomagolást használunk.

Galambos Dániel


Kapcsolódó cikkek

A zöldtetők nem csak szépek - A zöldtetők 5 előnye a bolygónk megmentése szempontjából – hasznosak is.

A zöldtetők 5 előnye a bolygónk megmentése szempontjából

A zöldtetőknek nagyon sok előnye van a bolygónk megmentése szempontjából. A cikkből kiderül, hogy miért.

Antropogén zajok az óceánok mélyén! Túléli az állatvilág?

Dübörgő hangzavar az óceánokban - túlélésért folyik a harc

A kutatók a jelenlegi földtörténeti kort atropocén kornak javasolják nevezni, ami annyit tesz: „az ember kora”. Nem lehetünk túl büszkék erre a címre, mivel ez negatív jelzőként kerülne be a geológiai tudományokba.

Graz metróvonalat épít

Graz metróvonalat épít

3,3 milliárd euros költségvetéssel épít metróvonalat Graz városa.