Küzdelem az élelmiszerpazarlás ellen 4 módon

Manapság egyre központibb szerepet kap a környezetünk védelme. Sürgető dolog, hiszen a cél az élhető világ és környezet megteremtése. Az emberek nagyon sokat pazarolnak. Kutatások szerint leginkább élelmiszert dobunk a szemetesbe, pedig tudatos életmóddal és életszemlélettel, sokkal kevesebb táplálék kerülne a kukába. A cikkben 5 módszerről is írunk, amely módszerek segíthetnek abban, hogy a jövőben minél kevesebbet pazarolj, és minél tudatosabban éld az életedet.
Az élelempazarlás ellen - Küzdelem az élelmiszerpazarlás ellen 4 módon – tennünk kell.

Tervezd meg a menüt

Az egyik legjobb módja az élelmiszerpazarlás elkerülésének, ha megtervezed az étkezésedet, azaz menüt írsz és a boltba is bevásárlólistával a kezedben érkezel. A bevásárlólista nem csak abban segít, hogy sokkal gyorsabban és hatékonyabban vásárolj, hanem abban is a segítségedre lehet, hogy ne vegyél meg olyan élelmiszereket, amelyeket nem szeretsz, vagy ne vegyél meg akkora mennyiséget, amelynek a felét úgysem eszi meg a család és s kukában landol.

Ma már menütervező alkalmazásokon is léteznek, amelyek segítségével nem csak a menüt tudod megtervezni, hanem azt is, hogy milyen hozzávalók szükségesek az adott ételhez, vagy ételekhez, ezzel a módszerrel pedig esélyed sem lesz a pazarlásra.

Az ételek megfelelő tárolására is ügyelj

Az élelmiszerpazarlást úgy is meg lehet akadályozni, ha megfelelően tároljuk azokat. Az élelmiszereket fel is lehet dátumozni, így mindig a régebbi ételeket fogyaszthatjuk először el és csak azután kezdünk neki egy-egy újabb ételhez. A megfelelő ételtárolási technikák alkalmazásával, – külön polcon és rekeszben a húsfélék, a gyümölcsök, a zöldségek és a tejtermékek – sok kellemetlenséget kerülhetünk el.

Az ételek praktikus felhasználása

Ha tudjuk, hogy milyen élelmiszerek vannak otthon és a hűtőben, akkor akár teljesen felesleges is lehet bizonyos napokon előre elkészített menühöz ragaszkodni, sőt akkor is lehetnek ételmaradékaink, ha menü alapján készítünk mindennap ebédet vagy vacsorát. Egy gyakorlott házasszony nagyon jól tudja, hogy egyes ételmaradékokat is fel lehet használni és akár komplett menüt is készíthetünk azokból.

Adjuk oda másnak

Ha túl sok élelmiszert dobunk ki, akkor valamit rosszul csinálunk. Ha mégsem tudunk a fent említettek szerint élni és sok olyan étel van még otthon, avagy a hűtőben, amelyeknek még nem járt le a szavatossági ideje, akkor mindenképpen gondoljunk azokra, akik örülnének azoknak a táplálékoknak, amelyeket mi már nem akarunk megenni, de egyes családok még örülnének neki. Ma már, nagyobb városokban ki vannak ételtárolók is helyezve, ahová mi is bepakolhatunk ételeket, ezzel is segíthetjük a rászoruló családokat.

Kapcsolódó cikkek

Egy étterem is lehet - 5 mód, hogy az éttermed környezetbaráttá váljon – környezetbarát.

5 mód, hogy az éttermed környezetbaráttá váljon

A fenntarthatóság fontos. Akkor is, ha éttermet vezetsz. Mutatjuk, hogyan válhat az éttermed környezetbaráttá.

Útmutató a hulladék csökkentéséhez - A hulladékot ésszerű módon tudjuk csökkenteni

Útmutató a hulladék csökkentéséhez

A környezetünket kevésbé terheljük, ha a hulladékot ésszerűen kezeljük. Mutatjuk is, hogy tegyük ezt meg.

Az élelempazarlás ellen - Küzdelem az élelmiszerpazarlás ellen 4 módon – tennünk kell.

Küzdelem az élelmiszerpazarlás ellen 4 módon

Manapság élelmiszert pazarolnak a legtöbbet az emberek. Néhány trükk talán segíthet kevesebbet pazarolni.