Tippek, hogy kevesebb étel landoljon a szemetesben

A pocsékolás világméretű jelenség, miközben az éhezés szintén globális problémát jelent. Ezt a hatalmas kontrasztot mi is árnyalhatjuk, mert bár úgy tűnhet, nem a mi kukánk tartalma lesz a megoldás mindezekre, érdemes arra gondolni: a kicsi hősökből lesznek a nagyok.
Hasznos tippek az ételpazarlás ellen

Minden egyes alkalommal, amikor rendet teszünk a hűtőben, lehetetlen és önpusztitóan fájdalmas dolog azokra az emberekre gondolni, akiknek a világ másik, de akár a hozzánk közeli felén sem jut étel, vagy akár csak tiszta víz sem. Ennek ellenére ez a valóság. Az élelmiszerpazarlással pénzt és energiát is pocsékolunk, károsítjuk a környezetet, mindemellett figyelmen kívül hagyjuk a többi ember sorsát.

És bár a hűtő átrendezése közben nem tudjuk megoldani a globális élelmiszerválságot, de ahhoz hozzá tudunk járulni, hogy a tonnányi még felhasználható, de már kidobott étel között ne legyen ott a mi háztartásunkból származó, vagy legalábbis kevesebb legyen ezekből. Érdemes egy esélyt adni magunknak, és megpróbálni kicsit okosabban intézni a bevásárlásainkat. Mindez nem kerül semmibe, sőt!

 1. Készítsünk bevásárlólistát!

  A tudatosság az egyik legnagyobb fegyver a pazarlás ellen. Gondoljuk át, milyen ételeket szeretnénk készíteni, és ezekhez milyen összetevőkre van szükségünk. Ha egy előre elkészített listával érkezünk az üzletbe, kisebb az esélye, hogy elcsábulunk. Ez egyébként is hasznos módszer, hiszen így kivédhetjük az impulzusvásárlást és a kiadásainkat is jobban tervezhetővé tesszük.

 2. Ne tárazzunk be hetekre zöldségekből

  A zöldség és gyümölcs hamarabb romlik meg a cukornál -- ezzel nehéz vitába szállni. Éppen ezért érdemes úgy válogatnunk bevásárláskor, hogy ne egy közelgő világvége átvészelésével számoljunk, hanem a néhány elkövetkező napi szükségletünkkel. Ez azért hasznos, mert a legtöbben azokat a gyümölcsöketis dobják -- egyenesen a kukába --, amik kissé ütődöttek, de valójában tökéletesen rendben vannak. Ha esetleg elszámoltuk magunkat, túlvásároltunk, ott van megoldásnak a csodálatos mélyhűtő. Egy kis aprítás, darabolás, és máris megmenekültünk a felesleges pazarlástól, ráadásul egy rakat finom, és főleg konyhakész zöldség és gyümölcs áll majd rendelkezésünkre a későbbiekben is.

 3. Nem kell félni a dátumoktól!

  Feltehetően nagyon kevesen vannak, akik pont éppen a dátumoktól félnek, de az ételek vonatkozásában semkell tőlük tartani! A lényeg az, hogy a lejárati idő ma már nem feltétlenül jelenti azt, legalábbis a termékek javánál, hogy a lejárattól ehetetlenné válnak. Igazság szerint a minőség sok esetben semmit sem csökken, ezért mielőtt -- cifra káromkodások kíséretében -- lendületből a kukába vágnánk bármit is, a biztonság kedvéért tegyünk egy próbát.

 4. Mentsük meg, amit lehet!

  Ahogy ezt már fentebb is írtuk, érdemes számolni a mélyhűtő mágikus képességeivel. Egy-egy adag étel, amit később még szívesen megennénk, könnyen lehet, hogy a fagyasztó segítségével még jó szolgálatot tesz majd a jövőben.

 5. Rend a lelke

  Alkalmanként érdemes néhányszor átforgatni a hűtő tartalmát, hogy lássuk, mivel is állunk szemben. Na meg persze, hogy ismerjük, milyen ételeink vannak a lakásban. Ha tudjuk, mik várnak ránk a hideg polcokon, könnyebb lesz a tervezés is. Éppen így érdemes a spájz, a kamra, a polcok átnézése is, hiszen ezekkel a néhány perces műveletekkel is rengeteg ételt menthetünk meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy étterem is lehet - 5 mód, hogy az éttermed környezetbaráttá váljon – környezetbarát.

5 mód, hogy az éttermed környezetbaráttá váljon

A fenntarthatóság fontos. Akkor is, ha éttermet vezetsz. Mutatjuk, hogyan válhat az éttermed környezetbaráttá.

A fényszennyezés mértéke is - 5 tipp a fényszennyezés csökkentésére – csökkenthető.

5 tipp a fényszennyezés csökkentésére

A fényszennyezés is egyfajta környezetszennyezés. A cikkben bemutatjuk, hogyan csökkenthetjük a fényszennyezés mértékét.

Az élelempazarlás ellen - Küzdelem az élelmiszerpazarlás ellen 4 módon – tennünk kell.

Küzdelem az élelmiszerpazarlás ellen 4 módon

Manapság élelmiszert pazarolnak a legtöbbet az emberek. Néhány trükk talán segíthet kevesebbet pazarolni.