Útmutató a hulladék csökkentéséhez

Évente rengeteg hulladék kerül a hulladéklerakókba, amelyeket aztán elégetnek. Ez a módszer azonban veszélyes méreganyagokat és üvegházhatású gázokat bocsátanak ki a környezetbe. Ez viszont több szempont miatt is veszélyes, hiszen ennek hatására elpusztulnak a vadon élő állatok, az állatok élőhelyei is veszélybe kerülne, nem beszélve arról, hogy mennyire ártalmasak ezek az anyagok az emberi egészségre.
Útmutató a hulladék csökkentéséhez - A hulladékot ésszerű módon tudjuk csökkenteni

Számos egyszerű módszer létezik a háztartási hulladék csökkentésére. Csak egy kis gondolkodás, tervezés és kreativitás szükségeltetik, és ezzel csökkenthetjük a környezetre gyakorolt hatást, illetve nem csak ezt a hatást csökkenthetjük, hanem a kidobott hulladék mennyiségét is. A cikkben olyan módszereket sorolunk fel, amelyekkel jelentősen lecsökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét.

Ne pazaroljuk az élelmiszert

Felmérések szerint a szilárd hulladék legnagyobb mennyiségben élelmiszert tartalmaz. Az embereknek nem lenne szabad pazarolniuk, ezt először a táplálékon kellene gyakorolni, azaz soha nem lenne szabad sok élelmiszert megvásárolni, csak amennyit meg is eszünk, el is fogyasztunk. A tervezés kulcsfontosságú, ezért mindenképpen csakis bevásárlólistával szabad élelmiszert vásárolni, mert így biztos, hogy csak olyan ételeket veszünk meg, amelyeket el is fogyasztunk és így pazarolni sem fogunk. Az élelmiszerpazarlást úgy is elkerülhetjük, ha ésszerűen használjuk fel a maradékokat és megfelelően tároljuk azokat, azaz úgy tároljuk az ételeket, hogy azok ne romoljanak meg olyan gyorsan.

Csökkentsük a papírt és a műanyagot

Ha vásárlásnál újrafelhasználható táskát használunk és nem műanyagszatyrokat, már tettünk valamit a környezetünkért. De ilyen táskát mindig vihetünk magunkkal akkor is, ha nem élelmiszert, hanem más holmikat vásárolunk. A papírtáskákat is felejtsük el, hiszen ezeket, ahogy megkapjuk, már dobjuk is a szemétbe, ezzel is terhelve a környezetünket.

Mondj nemet a műanyag palackozott italokra

Legalábbis azokra, amelyek műanyag üvegekbe, flakonokba kerülnek. Az egy mítosz, hogy a palackozott víz egészségesebb, mint a csapvíz. Miért ne lehetne otthonról csapvizet vinni a munkahelyre egy üvegpalackban vagy egy kulacsban? Miért kellene minden nap műanyag palackozott vizet vásárolnunk, hiszen ezzel is csak felesleges szemetet termelünk és még a pénztárcánknak sem kedvezünk.

Törlőkendőt, papír helyett

A papírtörlővel is károsítjuk a környezetet, ehelyett vásároljunk portörlőket, olyan törlőkendőket, amelyeket minden használat után csak kimosunk és a következő portörlésnél újra használhatjuk azokat.

Csomagolás nélküli élelmiszerek vásárlása

Az élelmiszereket is vagy papírba, vagy műanyagba csomagolják. Ma már egyre több helyen lehet vásárolni olyan élelmiszereket, amelyeket az általunk vitt tároló edényekbe öntenek, ezzel is csökkentve a környezetre nehezedő nyomást, azaz hulladékot.

Az élelmiszerek tárolása

Amennyiben lehetőségünk van rá, otthon se műanyagban, hanem üveg tárolókban tároljuk az alapélelmiszereket, hiszen ezekkel is csökkentjük a műanyag használatot, amiért hálás lesz a környezetünk.

Kapcsolódó cikkek

Hasznos tippek az ételpazarlás ellen

Tippek, hogy kevesebb étel landoljon a szemetesben

Az ételpazarlás egy könnyen felszámolható, mégis globális problémát okozó jelenség. Néhány lépéssel véget vethetünk a pocsékolásnak.

Útmutató a hulladék csökkentéséhez - A hulladékot ésszerű módon tudjuk csökkenteni

Útmutató a hulladék csökkentéséhez

A környezetünket kevésbé terheljük, ha a hulladékot ésszerűen kezeljük. Mutatjuk is, hogy tegyük ezt meg.

Egy étterem is lehet - 5 mód, hogy az éttermed környezetbaráttá váljon – környezetbarát.

5 mód, hogy az éttermed környezetbaráttá váljon

A fenntarthatóság fontos. Akkor is, ha éttermet vezetsz. Mutatjuk, hogyan válhat az éttermed környezetbaráttá.