5 tipp a fényszennyezés csökkentésére

A fényszennyezés csökkentése érdekében több dolgot is tehetünk, miközben pénzt is megtakaríthatunk. A fényszennyezés mintegy negyven százalékát az olyan produktív fények okozzák, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a társadalmak működni tudjanak. A fényszennyeződés tíz százaléka pedig a fényvisszaverődésből származik, az ötven százalékát pedig az úgynevezett hulladékok okozzák. A fénypazarlás szintén hozzájárul a fényszennyezéshez.
A fényszennyezés mértéke is - 5 tipp a fényszennyezés csökkentésére – csökkenthető.

A fényszennyezésnek, mint a szennyezés más típusának, negatív hatása van a bolygónkra. A fényszennyezés megzavarja a természetes cirkadián ritmust. Emiatt a fényszennyezés kihat az emberekre, az élővilágra, a környezetre és az energiaforrásokra is. Mindenkinek célja kell, hogy legyen a fényszennyezés csökkentése, és ennek érdekében lépéseket is tehetünk. A cikkben 5 ilyen tippet olvashatsz

Használj LED izzókat

A LED izzók többnyire meleg fehér fényt bocsátanak ki magukból, ez jobb, mint a kék fény, amelyet a hagyományos izzók bocsájtanak ki. A kék fény könnyen szétszóródik az univerzumban, fokozva ezzel a fényszennyezés kialakulását. A kék fény az emberi egészségre is ártalmas, hiszen a szem fájdalmát is előidézheti.

A fény szöge is meghatározó

Az is kulcsfontosságú, hogy milyen a fény szöge. Amennyiben a fény lefelé és nem felfelé az égbolt felé sugároz, úgy jelentősen csökkenthetjük a fényszennyeződést.

A fényárnyékolás is elsődleges

Ahhoz, hogy csökkentsük a fényszennyeződést, a fény árnyékolását is meg kell oldanunk, mert ezzel megakadályozzuk, hogy a fény az égbolt felé irányuljon, márpedig a fényszennyezés mértéke ezzel is jelentősen megnövekszik. Léteznek különféle árnyékoló pajzsok, eszközök, amelyek segítséget nyújtanak a fényszennyeződés csökkentésében.

Alkalmazzunk mozgásérzékelős lámpákat

A mozgásérzékelő hozzáadása a világítótestekhez, vagy a mozgásérzékelő lámpák használata jelentősen csökkenti a fényszennyezést, mégpedig oly módon, hogy a lámpatestek kikapcsolnak, amikor nincs a közelükben semmi és senki, ezzel pedig csökken a fénykibocsátási idejük. Ahelyett, hogy egész éjjel világítana a lámpa, mindenképpen érdemes mozgásérzékelős lámpát használni, hiszen így a lámpa szükség szerint ki és bekapcsolhat és így jelentősen lecsökken a fényszennyeződés lehetősége és aránya.

Mérjük fel, hogy mire van igényünk

A fényszennyezést úgy is csökkenthetjük, ha felmérjük a saját igényeinket, azaz tudjuk, hogy mikor van szükségünk fényre és mikor nincs. Ez azért is nagyon lényeges, mert ha fölöslegesen világít a lámpa, úgynevezett fényhulladék keletkezik, márpedig a fényszennyeződés mintegy 50 százalékát ez a hulladék teszi ki, adja.

Kapcsolódó cikkek

Az ökológiai növénytermesztés alapja a jó vetőmag

Az ökológiai növénytermesztés alapja a jó vetőmag

A biogazdálkodás esetében különösen igaz, hogy a jó termés kulcsa a megfelelő vetőmag. Meglepően sok tényezőt kell figyelembe venni ezeknek a magoknak az előállítása során.

A fényszennyezés mértéke is - 5 tipp a fényszennyezés csökkentésére – csökkenthető.

5 tipp a fényszennyezés csökkentésére

A fényszennyezés is egyfajta környezetszennyezés. A cikkben bemutatjuk, hogyan csökkenthetjük a fényszennyezés mértékét.

Vegyszermentes mosószerek házilag

Így készíthetünk vegyszermentes mosószert házilag

Nem kell lemondani a tiszta és illatos ruhákról akkor sem, ha mi magunk készítjük a mosószereinket.