Hulladékmentes életmód: alaplépések afelé, hogy ne termeljünk szemetet

Sokakban az a kép alakult ki, hogy a környezettudatos életmód bevezetése olyan sok lemondással jár, hogy nem is éri meg kipróbálni. Kis lépésekkel kezdve mégis érdemes belevágni, hiszen egyszerű változásokkal hatalmas eredményeket érhetünk el.
Alaplépések a hulladékmentes életmód felé

A háztartási hulladék csökkentése azért jó választás, ha szeretnék tenni valami hasznosat a környezetünkért, mert nagyon látványos eredményekkel jár. Illetve láthatatlannal, hiszen a dolog végcélja, hogy ne termelődjön szemét az otthonunkban. Ennek a bizonyos végpontnak az elérésé valóban nem egyszerű feladat, és tagadhatatlanul tudatosságot, figyelmet igényel. Mégis érdemes elindulni az úton, hiszen ha a végsőkig nem is jutunk el, már az első lépések megtételével is sokat tehetünk a világért. Sok kicsi pedig sokra megy, ezt nem érdemes elfelejteni akkor sem, ha kilátástalannak tűnik a harc.

Ahogy minden életmódváltás – a megszokottakról való lemondás, valami újjal való helyettesítése, ezek felkutatása, beépítése a hétköznapokba –, ez is időbe telik. A zero waste szemléletre való átállás nem megy az egyik pillanatról a másikra, ez kétségtelen. De a fokozatosság, felkészülés, remekülműködik. Érdemes akár kisebb tesztidőszakokat bevezetni, hogy lássuk, mit bírunk elhagyni, és mi az, amiről nem tudunk lemondani.

Bea Johnson, a zero waste mozgalom nagykövete 2008 óta él családjával hulladékmentesen, egy év alhogy alatt az általuk termelt szemét pedig ennek köszönhetően elfér egy befőttes üvegben. A hetente púposra pakolt kukák képe az otthonukban már elképzelhetetlen, és hogy ez másnál is így lehessen, megfogalmazott 5 szabályt (5+1R), amiknek betartásával közelebb kerülhet mindenki ehhez a manapság szinte hihetetlennek tűnő eredményhez.

 1. Refuse - Utasítsd vissza!

  Mind közül a legegyszerűbb, mégis egy létező problémára megoldás. Elsőre furcsán hangzik, de meg kell tanulni nemet mondani. Nemet mondani mindarra, amire nincs szükségünk. Pusztán arról van szó, hogy a szórólapok, szóróajándékok, termékminták, az italunkba tett szívószál mind olyan dolog, amit nem utasítunk vissza, mert hozzászoktunk, hogy így teszünk, miközben valójában nem kellenek a boldogságunkhoz, ahogy egy újabb reklámszatyor sem.

 2. Reduce - Csökkentsd (a fogyasztásod)!

  A tudatosság egy újabb lépcsőfoka, hogy átgondoljuk, mire is van szükségünk. Az otthoni tárgyaink közül mik azok, amiket rendszeresen használunk, amiket csak porfogónak tartunk. Átgondolást igényel, ami után érdemes egy következő lépésben eljutni a lemondásig a haszontalanról. Ez valójában nem lemondás, de a megszokottól annyira eltér, hogy ez a lépés sokaknak a legnehezebb.
  A fogyasztás csökkentésének másik eszköze a tudatos vásárlás, amit anyáink módszerével, a bevásárlólista írásával könnyen meg is alapozhatunk, és egyre könnyebb lesz belátni, hogy nem kell mindent megvenni, amit elsőre megkíván a szemünk.

 3. Reuse - Használd újra!

  Mondjunk le az eldobhatóról, ha létezik belőle tartósabb változat is: egy kulacs megoldást jelent arra, hogy ne vegyünk műanyag palackos üdítőt, a befőttes üvegben tárolhatunk rengeteg mindent, használhatjuk ételhordónak, de a magvak vásárlásához is remek, a nylon zacskót használjuk fel többször, ha már van belőle otthon, ha pedig nincs, válasszunk vászontáskát, amit hosszabb ideig tudunk használni. A kiürült fagyisdoboz is szolgálhat minket még sokáig, ha találunk neki új funkciót. Ennek a pontnak ez a lényege.

 4. Recycle - Hasznosítsd újra!

  Ha a fenti pontok betartása mellett is keletkezik hulladék, akkor azt szelektíven gyűjtsük. Könnyen betartható, különösen akkor ha a csomagolásra is odafigyelünk, és próbálunk olyan módon vásárolni, hogy ne legyen szükségünk rá. Például a piacon szerezzük be a zöldségeket, ahol minden mást is meg tudunk venni, és ha felkészülten érkezünk, otthoni dobozainkkal, üvegeinkkel felszerelve, végül pontosan semmi szemetet nem gyártunk.

 5. Rot - Komposztálj!

  Akik olyan helyen laknak, ahol nincs lehetőségük komposztálni, ott is van erre lehetőség. Elsőre azt gondolnánk, a lakásban élők nem tudják megoldani ezt a kérdést, és pont az organikus hulladéknál bukik el az egész, de ez nem így van. Létezik több módja is, akár lakásban is lehet komposztálni, léteznek olyan tárolók, amik szagmentesen zárják le a hulladékot, de ez csak egy módszer, több lehetőség közül választhatunk. Nem kell tehát lemondani a komposztálásról, érdemes utánajárni, kinek melyik megoldás a legjobb választás.

Kapcsolódó cikkek

Az élelempazarlás ellen - Küzdelem az élelmiszerpazarlás ellen 4 módon – tennünk kell.

Küzdelem az élelmiszerpazarlás ellen 4 módon

Manapság élelmiszert pazarolnak a legtöbbet az emberek. Néhány trükk talán segíthet kevesebbet pazarolni.

Vegyszermentes mosószerek házilag

Így készíthetünk vegyszermentes mosószert házilag

Nem kell lemondani a tiszta és illatos ruhákról akkor sem, ha mi magunk készítjük a mosószereinket.

Hasznos tippek az ételpazarlás ellen

Tippek, hogy kevesebb étel landoljon a szemetesben

Az ételpazarlás egy könnyen felszámolható, mégis globális problémát okozó jelenség. Néhány lépéssel véget vethetünk a pocsékolásnak.