6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj

Az otthonunk belső terének kialakítása nem csak időigényes, kicsit fárasztó is, de amikor megpillantjuk a végeredményt, akkor akár még örömkönnyekben is kitörhetünk otthonunk szépségét látva. Amikor fenntarthatóságról beszélünk az otthonunkkal kapcsolatban, akkor voltaképpen a környezetbarát lakberendezési tárgyakra, a dekorációkra és a dizájn megoldásokra gondolunk, vagyis általában olyan dolgokra, amelyek nem növelik a beltéri levegő szennyezettségét és a negatív környezeti hatások csökkentésére fókuszálnak. A cikkben olyan fenntartható belsőépítészeti módokról lesz szó, amelyek az otthonunk belső terét varázsolják környezetbaráttá és ezzel mi is a környezettudatos emberek táborát gyarapíthatjuk.
Az otthonunk is lehet - 6 dolog, amit megtehetsz, hogy zöldebb otthonban élj – fenntartható.

Bútorkészítés már nem használt anyagokból

Manapság nagy divat raklapokból bútort készíteni és sokan saját maguk készítik el a bútoraikat és csillogtatják meg a tehetségüket. Miért ne lehetne egy kényelmes kanapét készíteni a teraszra raklapokból, miért kellene súlyos összegekért új kanapét vásárolni? Ezeket a raklapokat csak le kell csiszolni és festeni. A bútorok készítése során hagyatkozunk a megérzéseinkre és a fantáziánkra és csodás bútorok kerülhetnek ki a kezünk alól.

Használj más kézműves terméket

Régebben sok otthont díszítettek fonott kosarak, kézzel festett tányérok, vagy fából készített dekorációk. Ezek a tárgyak mind-mind a természetességet sugallják és természet közeli élményt adnak. Manapság szintén nagy divatja van a kézműves termékeknek. Te is segíted a környezetvédelmet, ha újrahasznosított anyagokból készült dekorációkat vásárolsz az otthonodba.

Az antik boltok kora virágkorát éli

Az antik, vagy régiségboltok ma ismét reneszánszukat élik, hiszen egyre többen hisznek abban, hogy azok a tárgyak, amelyek hosszú évtizedekig dekoráltak egy otthont, még sok- sok évig hasznosak lehetnek más otthonokban. És milyen igazuk van! Azzal is csökkenthetjük a környezetre nehezedő terhet, ha nem veszünk meg felesleges és új dekorációs elemeket, hanem ragaszkodunk a régebbi tárgyakhoz, így nagyon sok energiát is megspórolunk, hiszen nincs szükség szén- dioxid kibocsátására, újabb fák kivágására és a levegőszennyezés mértéke is jelentősen lecsökken.

A növények, mint dekorációs elemek

A virágok gyönyörűek és szépen dekorálják az otthonunkat is. A szobanövények azonban nem csak dekorációs célt szolgálnak, hanem oxigént bocsátanak a légtérbe és segítenek a levegőből kiszűrni az egészségre káros anyagokat. Nem beszélve arról, hogy széppé és hangulatossá varázsolják az otthonunkat. A levegő minőségét javítja például a dracéna, az anyósnyelv, a filodendron és a pálma.

Engedd be a természetes fényt a lakásodba

A természetes fénynek ereje van. Amikor megérkeznek a komor őszi és téli napok, néha szükséges korán a lámpákat felkapcsolni, de amikor csak tehetjük, ne pazaroljuk az energiát, hanem engedjünk be annyi természetes fényt a lakásunkba, amennyit csak tudunk.

Ragaszkodjunk a természetes anyagokhoz

Ahhoz, hogy az otthonod belső tere környezetbarát legyen természetes fából, vagy egyéb természetes, fenntartható anyagokból készült bútorokra van szükséged. A bambuszból készült bútorok is remek alternatív megoldások lehetnek.

Kapcsolódó cikkek

Teremtsünk egészséges környezetet - Mutatunk 5 tippet, hogyan óvjuk meg a gyermekünket a környezeti ártalmaktól – a gyermekünknek.

Mutatunk 5 tippet, hogyan óvjuk meg a gyermekünket a környezeti ártalmaktól

A környezeti ártalmaktól mi, szülők is megóvhatjuk a gyermekeinket. Legalábbis, sokat tehetünk annak érdekében, hogy a gyermek minél egészségesebb környezetben nevelkedjen.

Szuperhős szobanövény az aloe vera

Aloe vera: a szuperhős szobanövény

Csodaszer, gyógyír minden bajra. A halhatatlanság növénye, amiért sokan rajonganak, míg mások úgy vélik, semmire sem jó, és még csúnya is.