Az ökológiai növénytermesztés alapja a jó vetőmag

A biogazdálkodás esetében különösen igaz, hogy a jó termés kulcsa a megfelelő vetőmag. Meglepően sok tényezőt kell figyelembe venni ezeknek a magoknak az előállítása során.
Az ökológiai növénytermesztés alapja a jó vetőmag

Sokan büszkék arra, hogy otthoni kiskertjükben „biogazdálkodást” folytatnak. A családjuk által fogyasztott zöldségeknél, gyümölcsöknél igyekeznek kerülni a vegyszerek, szintetikus növényvédő szerek alkalmazását. Aztán persze ennek változó az eredménye, olykor csak néhány csenevész termés kerül ilyenkor az asztalra.

Ennek kapcsán azért érdemes arról tudni, hogy a nagyüzemi ökológiai gazdálkodásban milyen szigorú szabályok érvényesülnek. Általánosságban is igaz, hogy a jó minőségű növénytermesztésben kulcsszerep jut a vetőmagoknak. Az ökológiai gazdálkodás esetén azonban ez különösen hangsúlyos.

Az ökológiai gazdálkodás során tilos – illetve erősen korlátozott – bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavítók használata. Ezek betartását fokozottan ellenőrzik a termeléstől kezdve a kereskedelemig bezárólag. Szigorúan megszabott, hogy milyen termékek viselhetik az „öko”, „bio” esetleg „organic” elnevezést.

Az ökológiai gazdálkodás az elmúlt egy évtizedben világszinten is hatalmas fejlődésen ment keresztül, ami nem véletlen, hiszen a fenntarthatóság, környezettudatosság minden téren egyre fontosabb szerepet kap. Csak szemléltetésképpen: világviszonylatban közel hárommillióan foglalkoznak biogazdálkodással és biotermékek begyűjtésével, ami három év alatt négyszeres növekedést jelent.

Magyarországon az ökológiai gazdálkodásra használt mezőgazdasági területek részaránya még 5 százalék alatt marad, amivel el vagyunk maradva az uniós átlagtól, a szomszédos Ausztria 20 százalék feletti értékéről nem is beszélve. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az elmúlt néhány évben idehaza is óriási fejlődésen ment keresztül ez a terület. Magyarországon ma már több mint 5000 termelő foglalkozik biogazdálkodással.

Rendkívül szerteágazó területről van szó, s ahogy említettük, ezen a téren kulcsszerepe van a megfelelő minőségű vetőmagnak. Az ökológiai gazdálkodásnak ugyanis az egyik legalapvetőbb eleme, hogy minden felhasznált anyagnak biotermesztésből kell származnia.

Így például az egyéves növényekből származó vetőmag csak akkor tekinthető „biónak”, ha már az előző generáció is ökológiai termesztésű volt. Évelő növényeknél pedig ez kitétel a korábbi két generációra vonatkozik.

Az ökológiai vetőmag-előállítás során talán az egyik legnagyobb kihívás jelenti, hogy nem alkalmazhatók szintetikus növényvédő szerek. Ugyanakkor ennek kiküszöbölésére számos egyedi megoldást dolgoztak ki a szakemberek.

Ezek közé tartozik a hőkezelés, aminek során forró levegővel kezelik a magokat. Fontos szerep jut a különféle növényi kivonatok, illóolajok használatának. Például idehaza is elterjedt egy olyan növénykondicionáló szernek az alkalmazása, ami gyógynövények kivonatát, biohumuszt, illóolajokat, tápsókat, nyomelemeket tartalmaz.

A fentieken túl a biogazdaságok számára megfelelő vetőmagok előállításánál alkalmaznak úgynevezett biológiai kezeléseket. Erről azt érdemes tudni, hogy nem magát a kész vetőmagot kezelik, hanem például az adott növényre káros gombák antagonista gombáit juttatják a termőföldbe.

Mindezek nyilván a professzionális gazdálkodókra vonatkoznak. Ahogy látható, nekik kőkemény feltételrendszernek kell megfelelniük a növénytermesztés során. Nyilván ez egy kis házi kertben nem feltétlenül valósítható meg teljeskörűen, de érdemes ötleteket meríteni a profiktól. Már csak abban a tekintetben is, hogy a megfelelő vetőmag kiválasztása is kulcsfontosságú.

Kapcsolódó cikkek

Egy étterem is lehet - 5 mód, hogy az éttermed környezetbaráttá váljon – környezetbarát.

5 mód, hogy az éttermed környezetbaráttá váljon

A fenntarthatóság fontos. Akkor is, ha éttermet vezetsz. Mutatjuk, hogyan válhat az éttermed környezetbaráttá.

Útmutató a hulladék csökkentéséhez - A hulladékot ésszerű módon tudjuk csökkenteni

Útmutató a hulladék csökkentéséhez

A környezetünket kevésbé terheljük, ha a hulladékot ésszerűen kezeljük. Mutatjuk is, hogy tegyük ezt meg.

Vegyszermentes mosószerek házilag

Így készíthetünk vegyszermentes mosószert házilag

Nem kell lemondani a tiszta és illatos ruhákról akkor sem, ha mi magunk készítjük a mosószereinket.